Ton Scherpenzeel – heruitgave Virgin Grounds

2023 (OOB Records)

Tracks:
1. Departure
2. Virgin Grounds
3. Conquer The Arctic
4. White World
5. Open Skies
6. Snowscape
7. Midnight Sun
8. Polar Circle
9. Crystal Wave
10. Frozen Air
11. Eternal Snow
12. Northern Lights
13. Arrival

Ton Scherpenzeel is een bekende muzikant en componist die vooral bekend staat om zijn uitgebreide carrière in de wereld van progressieve rock en diverse andere muzikale ondernemingen. Hij is het meest beroemd om zijn rol als leider, componist en toetsenist van de progressieve rockband Kayak, waar hij maar liefst achtenveertig jaar deel van uitmaakte. Zijn bijdragen aan Kayak hebben een aanzienlijke stempel gedrukt op het genre progressieve rock.

Naast zijn werk bij Kayak leverde Scherpenzeel ook opmerkelijke bijdragen aan andere progrockbands zoals Camel en Earth and Fire. Zijn toetsenvaardigheden en compositietalent hebben hem erkenning en respect opgeleverd bij collega-muzikanten en fans van progressieve rock.

Naast zijn betrokkenheid bij bands is Scherpenzeel een productieve componist en muzikant in Nederland. Hij heeft gewerkt aan theater- en plaatproducties, waarbij hij zijn veelzijdigheid en creativiteit heeft laten zien in diverse muzikale projecten. Opmerkelijk is dat hij twee albums heeft geproduceerd voor de iconische folkband Flairck en sinds 1984 heeft samengewerkt met de Nederlandse komiek Youp van ‘t Hek, een samenwerking die vele jaren heeft standgehouden.

Het album “Virgin Grounds” is een bijzonder project dat Scherpenzeels muzikale talenten in een ander licht laat zien. Oorspronkelijk gecomponeerd voor de televisieserie ‘Conquer The Arctic’ in 1991 onder de alias Orion, is dit instrumentale album verbeterd en opnieuw uitgebracht. De heruitgave bevat geremixte en geremasterde nummers van het oorspronkelijke album en introduceert twee nieuwe composities, Departure en Arrival.

De inspiratie voor “Virgin Grounds” komt voort uit de adembenemende landschappen van de Arctische regio, die een gevoel van ontzag en nietigheid oproepen in het aangezicht van de grootsheid van de natuur. Het album vangt de essentie van deze uitgestrekte, zilverwitte landschappen en de overweldigende leegte die ze uitstralen.

“Virgin Grounds” wordt officieel uitgebracht op 15 oktober 2023. Fans krijgen de kans om beperkt genummerde en gesigneerde cd’s aan te schaffen tijdens de voorverkoopperiode, die begint op 15 augustus. Dit album belooft een getuigenis te zijn van het blijvende muzikale talent en de creativiteit van Ton Scherpenzeel.

© Dick van der Heijde 2023