The Gift – Awake & Dreaming

2006 (Cyclops Records)

Tracks:
Awake & Dreaming :
1: Little Red Rooftops (3:49)
2: Dark Clouds Gathering (2:48)
3: The Carpeted Corridors (1:40)
4: Rooftops Re-visited (3:33)
5: Doubt (2:52)
6: The Dance Of Denial (3:19)
7: Nocturne (5:03)
8: Word Of Mouth And Heart (4:32)
9: Escalation (6:20)
10: No One Came (2:54)
11: The Turning Of The Tide (0:41)
12: Awake And Dreaming (4:13)
——————————-
Fountains Of Ash :
13: Noverture (4:13)
14: Adoration (4:47)
15: La Lune De Miel (4:46)
16: The Worm Turns (3:41)
17: Quickening Pulse (2:11)
18: Broken (3:48)
19: Close To Angels (5:28)

Wat mij betreft is dit de cd waar het grootste aantal mooie zanglijnen ever op staat. Verantwoordelijk hiervoor is Mike Morton die met zijn emotionele stem beschaafd en integer klinkt. Het is zijn opmerkelijke toonkeuze die mij zo aanspreekt waarbij hij soepel over de notenbalk balanceert.

Samen met gitarist Leroy James heeft hij in 2003 The Gift opgericht waarna toetsenist Jim Thomas, bassist Rod Haverhill en drummer David Storey de band kwamen completeren. Op “Awake & Dreaming”, hun debuutalbum, staan twee suites van respectievelijk twaalf en zeven nummers, samen goed voor 70 minuten wervelende prog.

The Gift presenteert een weldoordacht geheel van symfo, neo-prog en hardrock-achtige muziek, een lappendeken die lekker wegluistert en waarin ook passages Britpop, folk en klassiek opdoemen. Laat één ding duidelijk zijn: het is hier geen ratjetoe.

Mike Morton  zingt in de eerste suite, Awake & Dreaming genaamd, over oorlog en vrede, een fraai thema voor een veelheid aan lyrische zangpartijen, scherpe gitaarakkoorden, akoestische slagjes, broeierige harmonieën, wulpse toetsenberoeringen en daverende drums. The Gift is de koning van het contrast, kortom: het enerveert hier tot op het bot.

Hoewel de suite geen mindere momenten kent, zitten de beste nummers toch tegen het eind ervan. Zo heeft Word Of Mouth And Heart een enorm aanstekelijke zanglijn en een überlekkere gitaarsolo. Escalation klinkt als een apotheose. Het denderende ritme en het heldhaftige toetsenspel beelden er het slagveld uit. De piano van No One Came brengt rust en met de gedragen klanken van het titelnummer Awake And Dreaming sluit de suite formidabel af. Wat mooi, wat mooi.

De tweede suite, Fountains Of Ash, is weliswaar minder rijk aan contrasten, het is weer een fraaie aaneenschakeling van progressieve rocksongs. De toon is wat donkerder dan in de eerste suite, dat wel en het geheel is ook een tandje steviger.  

Vrij kort na de release van dit album is The Gift op non-actief gegaan om vervolgens zeven jaar later de draad weer op te pakken. “Awake & Dreaming” is toen voor het eerst live ten gehore gebracht. Dat moet een ware ontlading zijn geweest.

Bezetting:
Mike Morton: zang, 6 en 12-snarige akoestische gitaar
Leroy James: gitaar, samples, programmering
Jim Thomas: synthesizer, orgel, Mellotron
Rod Haverhill: basgitaar, achtergrondzang
David Storey: drums, percussive
——————————
Met medewerking van:
Joseph Morton : dreamtime story voice
Neil Catchpole : viool

© Dick van der Heijde 2021