Talk Talk – It’s My Life

1984 (EMI)

Tracks:
1: Dum Dum Girl (3:51)
2: Such A Shame (5:42)
3: Renée (6:22)
4: It’s My Life (3:53)
5: Tomorrow Started (5:57)
6: The Last Time (4:23)
7: Call In The Night Boy (3:47)
8: Does Caroline Know (4:40)
9: It’s You (4:41)

Talk Talk’s “It’s My Life” uit 1984 is een album met eeuwigheidswaarde dat het muzikale landschap heeft verrijkt en de luisteraars heeft betoverd met z’n uitzonderlijke composities. Het is een werkstuk dat vandaag de dag nog steeds even relevant en indrukwekkend is als toen het voor het eerst werd uitgebracht. Met het recente overlijden van zanger Mark Hollis krijgt dit album een extra emotionele lading.

“It’s My Life” laat een perfecte synthese horen van pop en new wave, waarbij Talk Talk z’n eigen unieke geluid creëert dat moeiteloos door de jaren heen heeft standgehouden. De composities op dit album zijn verfijnd en doordrenkt van melodische pracht. Nummers als opener Dum Dum Girl en de succesvolle single Such A Shame zijn pakkend en meeslepend met hun onweerstaanbare hooks en gelaagde arrangementen. De muzikale begeleiding creëert een sfeer die zowel melancholisch als opbeurend is, een sfeer vol inventieve synths, nadrukkelijk aanwezige basspel en kenmerkend gitaarwerk. Huiveringwekkend mooi is de aangrijpende ballade Renée die na één keer horen voor altijd bij je blijft.

Het album vervolgd met de iconische titeltrack It’s My Life, een boeiend nummer dat het gevoel van individualiteit en zelfexpressie belichaamt. Het wat nasale geluid van Hollis’ stem, vol emotie en diepgang, grijpt je direct bij de eerste zin.

Het is zaak om de aandacht te vestigen op de muzikale visie van Hollis, die zowel de zanger als één van de belangrijkste songschrijvers van de band was. Zijn unieke talent voor het creëren van lyrische melodieën en poëtische teksten is duidelijk te horen op elk nummer van dit album. Hollis’ typerende vocale expressie raakt je diepste gevoelens en maakt van elk nummer een intens persoonlijke ervaring. Hoor hem gaan in het percussieve Does Caroline Know? Wat een bijzondere stem.

Met het overlijden van Hollis verliest de muziekwereld een buitengewoon getalenteerde artiest. Z’n invloed op de muziek, zowel bij Talk Talk als in z’n solowerk, zal altijd worden herinnerd. “It’s My Life” blijft een tastbaar bewijs van z’n genie en vermogen om tijdloze muziek te creëren.

Kortom, “It’s My Life” is een uitstekend album dat de tand des tijds heeft doorstaan en een diepe indruk achterlaat. Het is een eerbetoon aan de briljante composities van de band en het onvergetelijke talent van Mark Hollis. Dit album zal altijd een speciale plaats innemen in de harten van menig muziekliefhebber over de gehele wereld.

Bezetting:
Tim Friese-Greene: toetsen
Lee Harris: drums
Mark Hollis: zang
Paul Webb: basgitaar
———–
Met medewerking van:
Ian Curnow: toetsen
Henry Lowther: trompet
Robbie McIntosh: gitaar
Morris Pert: percussie
Phil Ramocon: piano

© Dick van der Heijde 2023