Nine Skies – Live @ Prog En Beauce

2021 (Anesthetize Productions)

Tracks:
1: Burn My Brain (8:58)
2: Return Home (6:56)
3: Eric’s Speech (1:30)
4: Season Of Greed (4:56)
5: Catharsis (4:18)
6: Sweetheart Grips (10:09)
7: Eric’s Speech #2 / Band Presentation (1:36)
8: Soldiers Of Shame (6:59)
9: Fields Of Perdition (3:10)
10: Acoustic Interlude (Eric & Alex medley) (6:49)
11: A Way Back (Return Home Part II) (7:30)

Beauce is een geografische regio in het midden van Frankrijk. De streek wordt ook wel aangeduid als de graanschuur van dat land vanwege z’n agrarische cultuur. Voor zóver meester Dick, over naar uw knipperende prognaut.

We schrijven 26 oktober 2019. In de concertzaal van het Franse stadje Pierres komen voor het zevende jaar alle progfans uit de wijde omgeving van Beauce bijeen om op een klein festival met een internationale line-up te genieten van de muziek. Op het podium is plaats voor respectievelijk Nine Skies (Frankrijk), Clepsydra (Zwitserland), Albion (Polen) en Mystery (Canada). Of je een emmer leeggooit.

Op 4 juni 2021 verschijnt de hier besproken cd “Live @ Prog En Beauce” met daarop de verrichtingen van Nine Skies die middag. Het album, dat klinkt als een soort official bootleg, laat een ongelofelijke hoeveelheid adrenaline horen. Het is dat muziek geen sport is anders zou je zeggen dat Les Bleus een thuiswedstrijd heeft gespeeld. De hartstocht druipt er vanaf, het is voor volk en vaderland zeg maar.

Het album bevat tien tracks, acht daadwerkelijke nummers en twee toespraken. De nummers zijn afkomstig van de twee studioalbums die de band op dat moment rijk is en ze worden door elkaar gespeeld. Zo is het debuut “Return Home” vertegenwoordigd met vier nummers en de sterke opvolger “Sweetheart Grips” ook. Ondanks de matige geluidskwaliteit laten deze acht nummers overduidelijk horen dat Nine Skies een uitstekende band is. Wie door dat bootleg-achtige heen kan luisteren hoort een prima potje prog. Wel is het lastig om niet weg te worden geblazen door de zang van Aliénor Favier. Ze geeft nogal veel zullen we maar zeggen.

Erg fijn is het dat Nine Skies naast een aantal uitstekende muzikanten de beschikking heeft over twee toonaangevende multi-talenten te weten: Eric Bouillette (gitaar, toetsen) en Alexandre Lamia (toetsen, akoestische gitaar).

Hun daden worden, net als op de studio-cd’s, keurig omlijst door de stemmige toetsenakkoorden van Anne Claire Rallo en het grotendeels leadgitaarspel van David Darnaud. Een ieder laat zich nadrukkelijk gelden en ook bassist Bernard Hery en drummer Fab Galia laten zich niet onbetuigd.

De eerste twee nummers, Burn My Brain en Return Home, stralen het adrenalinegehalte van de muziek onverbloemd uit. Hier zal toch menig muziekliefhebber met een innerlijke spagaat worden geconfronteerd. Als Season Of Greed zich aandient vindt er een flinke instrumentenwissel plaats. Eric Bouillette gaat toetsen spelen en Alexandre Lamia hangt zich de akoestische gitaar om. David Darnaud komt weer met fantastische leadgitaar. Vervolgens brengt men het instrumentale Catharsis en het meer dan tien minuten durende Sweetheart Grips dat helaas de overpowerende vocalen iets te veel laat domineren. Wel heeft Aliénor Favier met haar nassale stem voldoende kwaliteiten, ze zou beter tot haar recht komen in een gothic- of metalband. Ze heeft er in elk geval de looks voor (op YouTube is het gehele optreden te zien vandaar).

De band vervolgt sterk met Soldiers Of Shame en Fields Of Perdition. Ter afsluiting is daar het mooie A Way Back (Return Home Part II).

Al Met al is “Live @ Prog En Beauce” een roerig album dat de nodige gemengde gevoelens op zal roepen. Tsja, wie gunt ze niet een fantastische dubbel-cd met een dvd daaraan toegevoegd.

Bezetting:
Eric Bouillette: gitaar, piano, toetsen, viool, zang
Alexandre Lamia: gitaar, piano
Anne Claire Rallo: toetsen
Aliénor Favier: zang
David Darnaud: gitaar
Bernard Hery: basgitaar
Fab Galia: drums

© Dick van der Heijde 2022