Nightwish – Human :II: Nature

2020 (Nuclear Blast)

Tracks:
CD 1
1: Music (7:23)
2: Noise (5:40)
3: Shoemaker (5:19)
4: Harvest (5:14)
5: Pan (5:18)
6: How’s The Heart? (5:02)
7: Procession (5:32)
8: Tribal (3:57)
9: Endlessness (7:12)
——————————
CD 2
All The Works Of Nature Which Adorn The World:
1: Vista (4:00)
2: The Blue (3:36)
3: The Green (4:42)
4: Moors (4:44)
5: Aurorae (2:07)
6: Quiet As The Snow (4:05)
7: Anthropocene (incl. Hurrian Hymn To Nikkal) (3:06)
8: Ad Astra (4:42)

Het is 2015 als de uit Nederland afkomstige zangeres Floor Jansen debuteert bij de populaire Finse symfonische metal-formatie Nightwish middels de cd “Endless Forms Most Beautiful”. Er volgt een periode van extensief toeren uitmondend in het dvd pakket “Vehicle Of Spirit”. Tot dan toe zijn het grotendeels liefhebbers van progressieve rock en metal die weglopen met haar kwaliteiten, totdat ze in het najaar van 2019 landelijk doorbreekt in het tv-programma Beste Zangers waar ze wekelijks de sterren van de hemel zingt. Vervolgens verschijnt er begin 2020 een nieuw Nightwish-album, het hier besproken “Human :II: Nature”, waarna de wereld genadeloos aan haar voeten ligt.

Laten we direct maar duidelijk zijn: de populariteit die Floor Jansen met het tv-programma heeft gegenereerd is van geen enkele invloed geweest op de integriteit van het album. Dat kan ook niet anders. De muziek van het album was namelijk al geschreven voordat Beste Zangers 2019 op de buis kwam. We hebben het hier trouwens over een dubbel-cd, schijfjes van respectievelijk 50 en 30 minuten. Op de eerste cd, “Human” genaamd, is het de beurt aan Nightwish zelf om samen met een koor en een orkest in negen nummers het beste uit zichzelf naar boven te halen. Op de tweede cd, “Nature”, horen we een door orkest en koor uitgevoerde ode aan de schoonheid van de aarde met hierin enkele vocalisaties van La Jansen. Dit werkstuk, dat de naam All The Works Of Nature Which Adorn The World draagt, wordt in acht tracks neergezet. Op naar het album.

Allereerst gaat “Human” onder de lamp en al direct word je meegezogen door orkest en koor in het intro van Music. Vervolgens slingert dit weelderige openingsnummer je constant heen en weer tussen mooie momenten en pakkende metal-refreinen. Het nummer laat een enorme synergie horen tussen de drie componenten (band, orkest en koor) waarbij Floor Jansen ongekend gave dingen doet. In het daaropvolgende Noise klinkt Nightwish helemaal zoals dat hun bedoeling is, aanstekelijk en hard. Dit is ontegenzeggelijk het heftigste nummer van de Finnen, vooral het daverende stuk tegen het eind zal menige haardos doen zwiepen.

Ondanks dat het vervormde gitaarakkoord nergens ver weg is op deze schijf is er een gezonde variatie. Zo bevat Shoemaker fraaie momenten waar de band gas terug neemt. Deze vormen samen met de meer gangbare stukken en het intrigerende slot, waar Floor Jansen en het koor hemels zijn, een opmerkelijk nummer. Ook de folky insteek van nummers als Harvest en How’s The Heart is opmerkelijk, temeer omdat de invullingen van Troy Donockley op uillean pipes met z’n weelderige klank niet alledaags zijn. Deze Ierse doedelzak geeft een verrassende twist aan het album. Ook speelt Donockley hier en daar wat gitaar en tevens doet hij de leadzang in Harvest.

Nightwish varieert ook in dynamiek. Zo is Pan een onverschrokken Within Temptation-achtig nummer met een geweldige, door het orkest gecreëerde sfeer, terwijl Procession een lichtvoetige ambiance kent met glasheldere zang. Tribal daarentegen is een daverende exercitie met een heerlijk stukje drums in de gelederen en in het door bassist Marco Hietala gezongen Endlessness, het laatste nummer van deze eerste cd, krijgen we melodieuze, bombastische en monumentale lekkernijen voorgeschoteld.

Hoewel “Human” een uitstekende schijf is, laat de tweede cd van dit album zich buitengewoon welkom heten. Wat een geniale vondst. De 30 minuten instrumentale muziek die het Pale Blue Orchestra samen met de Metro Voices en andere stemmen hier laat horen is zo onbeschrijfelijk dat elke poging daartoe er afbreuk aan doet, tenzij je Tijl Beckand heet.

Nightwish heeft met “Human II Nature” een geweldig album afgeleverd dat een gedurfde mix van metal en klassiek laat horen, een product waar de klasse van afdruipt.

Bezetting:
Floor Jansen: zang
Tuomas Holopainen: toetsen
Emppu Vuorinen: gitaar
Marco Hietala: basgitaar, zang, akoestische gitaar
Troy Donockley: uilleann pipes, low whistles, boezoeki, bodhran, aerophone, gitaar, zang
Kai Hahto: drums, percussie
————————————-
Met medewerking van:
Metro Voices
Jenny O’Grady – koorleidster
Alexandra Gibson, Alice Fearn, Ann de Renais, Anne Marie Cullum, Caroline Fitzgerald, Claire Henry, Davina Moon, Eleanor Meynell, Heather Cairncross, Helen Brooks, Helen Parker, Jacqueline Barron, Joanna Forbes, Kate Bishop, Mary Carewe, Rachel Weston, Rosemary Forbes Butler, Sarah Ryan, Soophia Foroughi, Andrew Busher, Andrew Playfoot, David Porter Thomas, Gerard O’Beirne, Ian McLarnon, Lawrence Wallington, Lawrence White, Michael Dore, Peter Snipp, Robin Bailey, Sebastian Charlesworth, Tom Pearce
—————————————-
Pale Blue Orchestra
Isobel Griffiths – orchestral contractor
Andy Findon – fluit, altfluit
Anna Noakes – fluit, piccolo
John Anderson – hobo, cor anglais
Nicholas Bucknall – clarinet
Dave Fuest – klarinet, basklarinet
Gavin McNaughton – fagot, contrafagot
Nigel Black – French horn
Martin Owen – French horn
Philip Eastop – French horn
Andrew Crowley – trompet
Kate Moore – trompet
Mike Lovatt – trompet
Andy Wood – tenortrombone
Ed Tarrant – tenortrombone
Dave Stewart – bastrombone
Owen Slade – tuba
Stephen Henderson – pauken, etnische percussie
Frank Ricotti – orkestrale percussie
Gary Kettel – orkestrale percussie
Paul Clarvis – etnische percussie
Perry Montague-Mason – viool
Emlyn Singleton – viool
Chris Tombling – viool
John Bradbury – viool
Emil Chakalov – viool
Patrick Kiernan – viool
Mark Berrow – viool
Warren Zielinski – viool
Rita Manning – viool
John Mills – viool
Chris Tombling – viool
John Bradbury – viool
Steve Morris – viool
Pete Hanson – viool
Clio Gould – viool
Dai Emanuel – viool
Daniel Bhattacharya – viool
Peter Lale – viool
Andy Parker – viola
Julia Knight – viola
Kate Musker – viola
Helen Kamminga – viola
Caroline Dale – cello
Martin Loveday – cello
Frank Schaefer – cello
Jonathan Williams – cello
Tim Gill – cello
Chris Worsey – cello
Chris Laurence – contrabas
Steve Mair – contrabas
Stacey Watton – contrabas
Skaila Kanga – harp
Dirk Campbell – duduk, etnische blaasinstrumenten

© Dick van der Heijde 2022