Heart – Dreamboat Annie

1975 (Capitol)

Tracks:
1: Magic Man (5:28)
2: Dreamboat Annie (Fantasy Child) (1:10)
3: Crazy On You (4:53)
4: Soul Of The Sea (6:33)
5: Dreamboat Annie (2:02)
6: White Lightning & Wine (3:53)
7: (Love Me Like Music) I’ll Be Your Song (3:20)
8: Sing Child (4:55)
9: How Deep It Goes (3:49)
10: Dreamboat Annie (Reprise) (3:50)

De fonkelende gitaar in het intro van Magic Man komt zo bij je binnen dat je het gehele album al na twee seconden in de pocket hebt. Zoiets moet het Canadese label Mushroom Records ook gedacht hebben toen de net uit Amerika geëmigreerde band Heart bij hen aanklopte om hun debuutalbum “Dreamboat Annie” uit te brengen. Het is september 1975 als het album verschijnt, dit nadat de single Magic Man een daverend succes was gebleken. Het album verscheen eerst nog even alleen in Canada, later ook in Amerika en de rest van de wereld.

De credits laten zien dat er op Magic Man drie gitaristen aanwezig zijn. Het gevolg daarvan is een heerlijk opzwepend nummer met veel solo’s. Ook is er ruimte voor een synthesizer, hetgeen maar aangeeft hoe gedoseerd alles klinkt. De smaakvolle percussie is ook al precies op maat. Het klinkt allemaal erg smeuïg en dat is nodig ook, de hardrockallure van deze song krijgt extra glans door de fenomenale stem van Ann Wilson. Zij verdient het om dit soort te gekke muziek om zich heen te hebben.

De omschrijving ‘een mengeling van pakkende hardrock, rustige nummers en folk’ is hier al volledig op z’n plaats. En niks kinderschoenen, de overtuiging komt je namelijk tegemoet zodra je het doosje opendoet. Na het krachtige Magic Man volgt het korte Dreamboat Annie (Fantasy Child), een akoestische variant van het titelnummer dat in drie tracks op het album staat. De combinatie van klotsende golven met de akoestische gitaar en de warme stem van Ann Wilson past goed bij de strekking van het liedje, een schip vol dromen. Crazy On You is ook als single uitgebracht, maar dat wist je zeker al. Het nummer gaat van start met opzwepende akoestische gitaar die uiteindelijk in wat strakker vaarwater terechtkomt. Het is mijn persoonlijke favoriet met z’n lekkere riffs. In Soul Of The Sea horen we nog de meeste proginvloeden. Zo doet het hippie-achtige nummer me wat denken aan “Tales From Topographic Oceans” van Yes. Ook de orkestrale passages geven het nummer een proggy uitstraling. Nee, voor de prog moet je niet echt bij Heart zijn. De band is echter zo goed in wat ze wel doen, een muzikaal charmeoffensief.

Word meegenomen met het zwoele titelnummer waar de droomboot van Annie is omgetoverd tot een cruiseship. Luister naar het strakke gitaartje in White Lightning & Wine en je weet wat Genesis heeft geïnspireerd om I Can’t Dance te maken. Laat je wegdragen door de ballade (Love Me Like Music) I’ll Be Your Song of gooi je haar los in het pittige Sing Child waarin een wervelende dwarsfluitsolo bivakkeert. Met het fraaie niemendalletje How Deep It Goes en de door piano gedomineerde reprise van Dreamboat Annie legt het roze vaartuig weer in de haven aan.

“Dreamboat Annie” is een hartveroverend goed album. Tien goede liedjes waarvan er twee zijn uitgegroeid tot wereldhit. Het is goed toeven in de boot Annie.

Bezetting:
Ann Wilson: leadzang, dwarsfluit (3,8,10), achtergrondzang (3,7–9), akoestische gitaar (9)
Nancy Wilson: elektrische gitaar (1,6), akoestische gitaar (1,3,5–7,9,10), achtergrondzang (3,5–10), 12-snarige akoestische gitaar, 6-snarige akoestische gitaar (4)
Roger Fisher: elektrische gitaar (1,3,4,6–9), akoestische gitaar (1), lapsteelgitaar (7)
Howard Leese: elektrische gitaar (1,3), synthesizer (1), orkestrale arrangementen (4,7,9,10), bells (5), orkestrale bells (7), achtergrondzang (8)
Steve Fossen: basgitaar (1,3–8,10)
Mike Derosier: drums (6,8)
—————–
Met medewerking van:
Dave Wilson: drums (1)
Ray Ayotte: congas (1), percussie (4)
Mike Flicker: percussie (1), pauken (10), arrangementen
Kat Hendrikse: drums (3–5,7,10)
Rob Deans: synthesizer (3,9), orkestrale arrangementen (4,7,9,10), piano (9,10)
Geoff Foubert: achtergrondzang (3,5,7,10), banjo (5)
Tessie Bensussen: achtergrondzang (3,5,10)
Jim Hill: achtergrondzang (3,5,10)
Brian Newcombe: basgitaar (9)
Duris Maxwell: drums (9)

© Dick van der Heijde 2022