Even Flow – Mediterraneo (ep)

2022 (eigen beheer)

Tracks:
1: Ocean Lies (5:13)
2: Ray Of Light (4:51)
3: Leaves (2:54)
4: Revelation Day (3:00)
5: Mediterraneo (7:33)

Even Flow is een Italiaanse progmetalband waarvan de leden liever zeggen dat ze van Sardinië komen. De band die eind jaren negentig werd gevormd door gitarist Pietro Paolo Lunesu en z’n drummende broer Giorgio heeft al het nodige meegemaakt in zijn bestaan. We hebben het dan over onder andere Europese tours, interessante voorprogramma’s, diverse samenwerkingen en het maken van twee full length studio albums. Tevens zijn er een aantal ep’s gemaakt. Op 3 oktober 2022 is hun nieuwe ep “Mediterraneo” verschenen en het is een uitstekend werkje dat liefhebbers van Dream Theater beslist zal bekoren.

Over de bezetting het volgende: de laatste jaren completeren zanger Marco Pastorino en bassist Luca Negro de line-up en voorziet de in Los Angeles woonachtige toetsenist Alessandro Bertoni als gastmuzikant de muziek van prachtige partijen. Het is een fraai stel.

De ep is opgenomen in twee studio’s, eentje in Rome en eentje in Cagliari. Niet dat dat veel ter zake doet maar het noemen van feitjes is ook part of the job. Ik heb er nog meer. Producers zijn de broers Lunesu, terwijl mix en mastering gedaan zijn door Michelle Guaitoli. O ja en het artwork komt van Mythrid Art. Interessant is het om de muziek onder de loep te nemen.

“Mediterraneo” bevat vijf nummers, tracks die variëren van 2:54 tot 7:33. De eerste is gelijk een voltreffer. Ocean Lies gaat van start met ruig gitaarwerk dat op z’n beurt een voorbode lijkt op wat komen gaat. In dit begin worden we geconfronteerd met de warme, Geoff Tate-achtige stem van Marco Pastorino en direct maakt hij zich onsterfelijk. Als het nummer even stilvalt, volgt een wederopbouw van grote klasse. Kabbelend toetsenwerk mondt uit in een stuk dat het beste te omschrijven valt als ‘Marillion goes metal’. In het daaropvolgende Ray Of Light laat de band ook weer een mooie combinatie horen van melodie en kracht. In september 2021 verscheen de videoclip van dit nummer al op deze site, alle reden om dat nogmaals te doen.

Na het korte, pianogedomineerde Leaves is het tijd voor het tamelijk toegankelijke Revelation Day. Toch wil ik juist dit nummer aangrijpen om hun virtuositeit te duiden, want die hebben ze. In een bandgeluid dat doet denken aan dat van Knight Area zijn het vooral gitarist Pietro Paolo Lunesu en toetsenist Alessandro Bertoni die shinen. Dat hun instrumentbeheersing groot is laat de muziek overduidelijk horen zonder dat er sprake is van etalage-gedrag, of het nu gaat om de meer complexe nummers als Ocean Lies en het afsluitende titelnummer of een toegankelijk nummer als Revelation Day. Het titelnummer Mediterraneo heeft alles van een typische afsluiter, de bombast, de kracht, de uitbundigheid, een pakkend refrein en een wervelend instrumentaal stuk.

Hopelijk gaat “Mediterraneo” Even Flow een heleboel geven. Het is ze erg gegund en tja, als ík er van kan genieten, kan jíj het ook.

Bezetting:
Pietro Paolo Lunesu: gitaar
Giorgio Lunesu: drums
Marco Pastorino: zang
Luca Negro: basgitaar
———
Met medewerking van:
Alessandro Bertoni: toetsen

© Dick van der Heijde 2022