ENorm – Livestream

20 mei 2021 in Poppodium Metropool te Enschede

Tracks:
1: Waterfront
2: High Above The Ground
3: The Widow
4: Happy & Alive
5: Impossible Love
6: Answers
7: Don’t Leave Me
8: Deep Sleep
9: Reach For The Roses
10: Mf Attitude
11: Brown Sugar
12: Strange World

26 juni 2021. Het is de dag dat Nederland door het mondkapje in de kliko te mikken symbolisch afscheid neemt van de maandenlange lockdown die het land in z’n greep had als gevolg van de Covid-19 pandemie. Het is ook de dag dat ik de eerste woorden schrijf voor deze recensie. Het was sowieso een rare tijd waarbij m’n gevoel alle kanten opgeslingerd werd. Muziek blijft echter altijd stromen. De recensie dus.

Het gaat hier om de registratie van een optreden dat de Enschedese band ENorm op 20 mei 2021 gaf in Poppodium Metropool in hun home town. Het optreden vond plaats in het kader van een wekelijks programma van het regionale MetroTV en is als stream terug te zien op de facebook pagina van de band en op hun YouTube kanaal.

Het gebeuren vond uiteraard plaats in een lege zaal en dat voelt nogal sneu aan, zeker als je bedenkt dat ENorm al 25 jaar bikkelhard met succes aan de weg timmert. Normaal gesproken trekt de band volle zalen en reageert het publiek uitbundig op hun aanstekelijke muziek. Je zou ENorm (dat voortgekomen is uit de jaren 90 progband Marathon) enigszins kunnen zien als een Engelstalige Bløf maar dan met een geluid  dat sterk leunt op bands uit de eighties als U2 en Talk Talk waarbij een progressieve sfeer vaak de nummers kleurt.

Ondanks dat ENorm de reputatie heeft een geweldige coverband te zijn,  presenteert men op de stream uitsluitend eigen werk. Gedurende twaalf nummers laat de band een gevarieerde dwarsdoorsnede horen van materiaal uit hun zilveren bestaan. Ingeklemd tussen de twee meest recente nummers, het Coldplay–achtige Waterfront aan het begin en het als single uitgebrachte Strange World als afsluiter, getuigt de band er continu van strak op elkaar te zijn ingespeeld. Dat een band zo goed is als z’n drummer, wordt met Ferry Bult maar weer eens bewezen. High Above The Ground is een heerlijk nummer met Marillioneske roffels. De band weet hier een fraaie sfeer neer te zetten.

Toch is het niet altijd het strakke samenspel dat de meeste punten binnenhaalt; die eer is weggelegd voor zanger Eric ten Bos. Met z’n warme stem, die klinkt als een kruising tussen de vocalen van Dinant Woesthoff en Steve Hogarth, lijkt hij zich moeiteloos door de set heen te slaan. Behalve enkele moves is het toch vooral z’n stem waar ten Bos de focus op legt. Hij komt het beste tot z’n recht in gedragen nummers als The Widow, Deep Sleep en het geweldige Reach For The Roses, maar ook in Impossible Love klinkt hij geweldig goed. Impossible Love, dat op “Finding My Way” nog uptempo is, heeft hier een mooie pastorale gloed met serene orgelklanken gekregen. Het nummer kent een explosief slot uitmondend in één van de weinige gitaarsolo’s.

Over de gitaar gesproken: Ronald ten Bos, de broer van Eric, is ook een held. Zijn spel op de zessnaar is altijd de vormgever van het liedje. Je hoort een heleboel The Edge-achtige fratsen en ook visueel is de U2-gitarist middels een wollen muts nergens ver weg. Naast al dit typerende spel is er ook ruimte voor de akoestische gitaar in het nummer Answers en de stream lijkt af te sluiten met twee uptempo nummers Mf Attitude en Brown Sugar, waar de vonken van af vliegen. Het geheel wordt afgesloten met een overtuigende uitvoering van Strange World, een nummer dat tijdens de lockdown geschreven is en zoals gezegd als digitale single is uitgebracht. De prominente plaats die de toetsen van Martin Platenkamp hier innemen, zijn zo onmiskenbaar jaren 80 dat liefhebbers van die tijd het nummer zeker zullen omarmen. Dat de rol van Platenkamp er zo groot is mag opmerkelijk heten aangezien hij altijd dienend vanuit de achtergrond opereert. Iemand die zeker een niet te onderschatten bijdrage aan het bandgeluid levert is bassist Bram Brijan. Met zijn adequate spel zorgt hij steeds voor de juiste koppeling tussen melodie en ritmiek. Hij past perfect in de geoliede machine die ENorm is.  

Deze stream is het luisteren meer dan waard. ENorm is een goede band met een geweldige zanger. De nummers die voor deze stream geselecteerd zijn, zijn stuk voor stuk in orde met uitzondering dan van enkele nummers. Die zijn meer dan dat, veel meer.

Bezetting:
Eric ten Bos: zang
Ronald ten Bos: gitaar, achtergrondzang
Bram Brijan: basgitaar, achtergrondzang
Martin Platenkamp: toetsen
Ferry Bult: drums

© Dick van der Heijde 2021