Clemens Krijger – Dream Chaser

2016 (eigen beheer)

Tracks:
1: Street (2:15)
2: Angel (3:56)
3: Salto Mortale (2:34)
4: Primavera (2:35)
5: Hekate (4:08)
6: Locked Up (1:02)
7: Vaudeville (3:06)
8: Three Fages (2:02)
9: Tower (4:21)
10: Gutless (3:20)
11: How We Sleep (4:44)
12: Verlorene Illusionen (3:34)

Toen Clemens Krijger me via Facebook vroeg of hij zijn cd “Dream Chaser” naar me op mocht sturen zei ik uiteraard ‘ja’. Vanaf dat moment was ik helemaal in de ban van het album en wilde er alles van weten. Het plezier was dan ook groot toen de cd daadwerkelijk bij me op de deurmat plofte. Het nadeel van recesent zijn is dat je altijd de drang hebt om een cd onder de loep te nemen, gewoon luisteren is onmogelijk. Daar gaat ie dan.

Opmerkelijk is dat Krijger amper uitvoerend muzikant is op deze plaat. Nee, hij mag zich op de borst slaan aangezien hij componist is van het geheel. De melancholische gloed van zijn hand hoor je constant door de muziek heen. We hebben het hier trouwens over kleinkunst met de nadruk op kunst. Al snel ben je geneigd te spreken van artrock, maar “Dream Chaser” is alles behalve rock. De zo goed als akoestische muziek gaat met z’n donkere tint diep onder de huid zitten en spreekt enorm tot de verbeelding. Zo waan je je regelmatig op de voorste rij van een intiem theater en zie je Krijger in gedachten druk in de weer om alles in goede banen te leiden. Er gebeurt een heleboel.

We horen poëtische voordrachten, stemmige vioolpartijen, mooie tokkels op de akoestische gitaar en er is een sprankelende harp, een bronstige sax en een meeslepende piano. Vier zangeressen, waaronder de onnavolgbare stemkunstenares Greetje Bijma, geven de wereld die Krijger hier wil creëren kleur. Feeëriek, experimenteel en toch ook heel toegankelijk. Er is opera, een maffe Franstalige chanson en een stukje tango. Op “Dream Chaser” fladdert het alle kanten op zonder dat het qua stijl los zand is.

Absolute uitblinker op het album is Richard Hallebeek, die twee juwelen van elektrische gitaarsolo’s aflevert en het getuigd van goede smaak dat Krijger z’n muziek op deze manier vorm heeft gegeven. Wat dat betreft mag Hekate gelden als hoogtepunt van het album. Toch is het niet alleen maar de solo die de punten binnen haalt. Het intrigerende nummer is namelijk gebaseerd op een prachtig thema van de harp, een melodie die op piano in Three Fages herhaalt wordt. Van Hekate is een prachtige clip verschenen en je doet jezelf een groot plezier deze je aandacht te gunnen.

Het twaalf nummers tellende album duurt slechts 37 minuten en hoewel dat aan de korte kant is kan je ook in alle eerlijkheid beweren dat dat gezien het intense karakter van de muziek precies op maat is.

Bezetting:
Jan Bartlema: gitaar, akoestische gitaar (1-5,7,9,10)
Greetje Bijma: zang (4,5,7,11)
Marcel van Cleef: drums (2,4-6,9,10)
Lenneke Dijkens: viool (1,4-6,9,10)
Richard Hallebeek: elektrische gitaar (2,5)
Martina Hilarides: cello, zang (1,2,5,6,9,10)
Habiba Doorenbos: zang (3)
Margaretha den Hollander: fagot (4,5,7,10)
Fieke van den Hurk: dulcimer (1,5,8)
Mirjam Rietberg: harp (5,9)
Laura Stavinoha: zang, voice-over (1,2,5,10,11)
Onno van Swigchem: baritonsax (11)
Micha Wink: piano (8,12)
Clemens Krijger: zang, percussie, additionele instrumentatie

© Dick van der Heijde 2022